Очилата

Функцията на очилата е да предпазват очите ни от враждебните ултравиолетови (UV) лъчи, намаляват напрежението в окото при осветяване и защитават от летящи отломки и други опасности. Избирането на подходящия чифт очила, не винаги е лесна задача, но познаването на характеристиките и особеностите при различните модели е приоритет при избора.

Oсновни понятия и спецификации

Материали

Материалът, от който са изработени плаките, оказва значение за тяхната яснота, тегло, дълготрайност и разбира се – цена.

Стъклото предлага превъзходна оптична яснота и много добра устойчивост на надраскване. Въпреки това, то е по-тежко спрямо останалите материали, значително по-скъпо и се чупи лесно.

Полиуретанът осигурява превъзходна устойчивост на удар и отлична оптична яснота. Плаките от полиуретан са гъвкави, много леки и разбира се, държат едни от най-високите пазарни цени.

Поликарбонатът има много добра устойчивост на удар и задоволяващо добра оптична яснота. Тези плаки са с по-приемливи цени, компактни и леки, но при невнимание се драскат много по-лесно.

Акрилът е един от най-разпространените и предпочитани материали за плаки, когато става дума за ежедневни, градски очила. Плаките са значително по-крехки и лесни за надраскване. Оптичната яснота не им е силната страна, а често се наблюдават и незначителни изкривявания на изображението, но за сметка на това са с най-приемлива цена.

Цветове

Цветът на плаката няма ключова роля в защитата на очите, а по-скоро помага за възприятието на околната среда. Съществуват очила във всевъзможни цветове и нюанси, но основните цветове са това, което оказва реално влияние.

  • Жълто/розово/червено – плаките в тези цветове подобряват значително констраста и са много подходящи при намалена осветеност.
  • Кафяво/сиво/зелено – играят добра роля при по-силна светлина и успокояват очите.
  • Тъмно-сиво/черно – намаляват значително отблясъците и яркостта, но не променят възприятието към останалите цветове.

Категория на затъмнение

Затъмнението на плаката, често се бърка с UV защитата, но е важно да се разграничават двете понятия. Количеството светлина, което преминава през плаките, се разделя най-общо в пет категории.

  • cat.0 – Това са напълно или почти прозрачни очила, без цвят или в много леки нюанси. Подходящи са при много мрачно или нощно време и работа на закрито. Пропускат от 80% до 100% светлина.
  • cat.1 – Тези плаки са с много леко затъмнение и често са със светли, цветни нюанси. Подходящи са при намалена слънчева светлина и работа на закрито. Пропускат около 40% до 80% от слънчевата светлина.
  • cat.2 – Умерено и средно затъмнени плаки, подходящи за употреба при повечето метеорологични условия, както и мъгливо или облачно време. Пропускат около 20% до 40% светлина.
  • cat.3 – Плаките са силно затъмнени, почти непрозрачни и често се отличават в ярки цветови нюанси. Това са най-универсалните плаки за ежедневна употреба и пропускат около 10% до 20% от слънчевата светлина.
  • cat.4 – При последната категория на затъмнение имаме минимална пропускливост на светлина – от 0% до 10%. Подходящи са за работа при изключителна яркост на светлината – слънчеви дни в снежни или пустинни условия. Не се препоръчват за шофиране!

UV защита

Ултравиолетовите лъчи са електромагнитно излъчване с дължина на вълната между 10 и 400 nm и ежедневно ги срещаме в спектъра на слънчевата светлина. Факт е, че UV лъчите оказват множество ефекти върху човека – някои полезни, други вредни. Най-опасни за очите ни са вълните от 100 до 400nm, често обозначавани със съкращения UVA, UVB и UVC. Въпреки че повечето от тях се улавят още в атмосферата, значителен процент достига до нас и при липса на адекватна защита, очите ни могат да бъдат сериозно увредени.
UV защитата при очилата се обозначава по различни начини, като най-често срещаните съкращения са: CE (европейско съответствие); UV; UVA, UVB, UVC; UV400.

Поляризация

За да не задълбаваме повече във физиката, ще го обясним възможно най-ясно – дневната светлина се разпределя във всички посоки в пространството. Вертикалната светлина ни дава най-богата информация за цветовете и контраста. Хоризонталната светлина е причинителят на оптическите смущения и отблясъци. Когато вертикален сноп светлина се отрази от някаква повърхност, част от светлината започва да се разпространява в хоризонтална посока. Точно това е отблясъкът, който долавят очите ни.
Такива отблясъци често се забелязват при снежни и водни площи, всякакви огледални повърхности, включително мокра пътна настилка при шофиране. За да се намали неприятния ефект от заслепяването, производителите на очила поставят в плаките си вертикален поляризиращ филтър, който пропуска вертикално-поляризираната светлина.

Разбира се, поляризацията има и своите минуси! Добре известен проблем е, че при отделни ситуации, поляризираните плаки намаляват зрителното възприятие. В снежни условия се проявява неспособност за ясно разграничаване на вдлъбнати или изпъкнали препядствия по терена, което е честа причина скиорите да избягват поляризираните плаки. Подобен проблем се появява и при работа с LCD техника, като навигационни прибори и дисплей. Добрата новина е, че производителите на електроника започнаха да се съобразяват с този недостатък и поставят филтрите на дисплейте си под 45/135 градуса за да сведат неприятното въздействие до минимум.

Фотохром или сменяеми

Различните условия на осветеност, налагат употребата на различни плаки. За да си спестим носенето на 2-3 чифта очила, прозиводителите ни предлагат два варианта за решение на този проблем.

Сменяеми плаки – някои модели очила се предлагат в комплект с различни плаки и опция за бърза и лесна смяна. Обикновено окомплектовката включва стандартно затъмнение от 3 категория за ежедневна употреба и два допълнителни чифта от 0 и 2 категория, съответно за нощно и мъгливо време. Минусите тук са, че с времето рамките на очилата се отпускат и деформират и плаките не се захващат стабилно, както в началото. Другият проблем – при смяната трябва да се работи внимателно, за да се избегнат надрасквания на материала.

Фотохроматични плаки – Имат способността да потъмняват при излагане на специфични видове светлина и UV лъчения. Нужни са 20 до 60 секунди за максимално затъмняване, като основен фактор за скоростта са околната температура и наличието на ултравиолетови лъчи. Често срещан проблем е невъзможността за активация зад стъкла, блокиращи UV лъчите, каквито са автомобилните стъкла, например.

Съществува и алтернативна технология, при която плаките абсорбират значителен процент от видимата светлина и успяват да потъмнеят при много ниско наличие на UV лъчи. Естествено, времето за реакция е малко по-високо, но е страхотно решение за активните шофьори.

Очаквай продължение …

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.