Водоустойчивост

Нека сме наясно от самото начало – “водоустойчив” и “водонепропусклив” са две крайно различни понятия.

Идеята на водонепропускливите дрехи е да не пропускат вода. Това са всякакви гумени и PVC изделия, промазани облекла и дъждобрани. Докато не бъдe нарушeна целостта им (срязване, пробиване, разкъсване), те ще задържат водата от външната си страна.

В тази статия ще разгледаме водоустойчивостта, като често срещана характеристика при качествената екипировка.

Преди да навлезем в по-подробни обяснения, нужно е да уточним, че всяка една материя е водоустойчива… до известна степен! Казано по друг начин – всеки плат ще задържи известно количество вода. След това ще го попие в себе си, а накрая ще го пропусне да изтече от другата страна. 

Водоустойчивостта при платовете се измерва чрез стандартизиран тест и мерната му единица е mmH2O. Най-често в разговорната реч се среща, като термина “воден стълб”. Как се извървшва това замерване? Взимаме едноцолова (1 инч) тръба, разграфена в милиметри. Прилагаме я вертикално към парчето плат, което искаме да тестваме така, че гравитацията да работи в наша полза и започваме да я пълним с вода, докато платът не започне да пропуска.

Тук основните фактори, които ни вълнуват са материала, дебелината и плътността на плата. Естествено памучният плат ще се предаде много по-бързо от брезента, но и през двата, рано или късно ще потече вода.

За да повишат параметрите на облеклото, производителите прибягват до употребата на мембрани. Мембраната е тънък, защитен слой, със сложна структура, през която водата преминава значително по-трудно.  Обратно – позволява на водните пари да преминат от вътре на вън. Това жаргонно го наричаме “дишаемост”, но сме длъжни да уточним – плат без мембрана, има по-висока дишаемост, от колкото същия с мембрана!

За пример, повечето софт шелове предоставят водонепропускливот от 3000 до 8000mmводен стълб. При статичния тест, за който споменахме по-горе, това се равнява на 8 метрова тръба.

При хард шеловете се среща водонепропускливост от 10000 до 30000mm воден стълб, в зависимост от качеството и използваната мембрана.

Слабите места във всяка област – това са снадките. За да се съединят надеждно две парчета плат, разчитаме на зашиването им. Иглата преминава през тях, правейки отвор в материала. С цел да попречат на водата да си проправи път през тях, производителите подлепят шевовете със здрава, еластична лента под високо налягане и температура.

И за финал, трябва да обърнем внимание на контактните зони.
Контактни зони са всички участъци от екипировката, върху които се оказва допълнителен натиск. Под въздействието на силата, която се прилага в тях, се повишава и налягането върху мембраната – съответно, там водата ще проникне по-лесно. Примерни рискови зони са:

 • Раменете на якето под натиска на презрамките
 • Коляното на панталона, когато свиваш крак
 • Прегънатата част на обувката, когато стъпиш на пръсти

Импрегнация! Това е процесът на третиране на материала със специален разтвор. Целта на импрегнирането е да отблъсне водата и по този начин да предотврати напояването на плата. Веднъж напоена с вода, материята започва да пропуска много по-лесно, а дишаемостта й е възпрепядствана изцяло. При производствения процес, повечето платове минават такава обработка с препарати. Търговското наименование на тези водоотблъскващи слоеве, което може често да срещаш по етикетите на екипировката си е DWR (Durable Water Repellent). Нанесените слоеве обаче се износват с времето, за това се налага периодично третиране от наша страна. Съществуват три основни метода за нанасяне на DWR – със спрей, чрез накисване или при пране в пералня. Всеки от тях е изрично упоменат в упътването, съпровождащо продукта.

Накратко!

 • Мембраната пропуска ли вода?
 • Мембраната пропуска вода! Играе ролята на клапан – задържа я по-дълго време отвън, но при оказан достатъчно силен и продължителен натиск, тя пропуска.
 • Мембраната диша ли?
 • Да, мембраната позволява на определено количество водни пари да преминават през нея за единица време. Отсъствието на мембрана обаче, пропуска парите много по-лесно.
 • Прането може ли да повреди мембраната?
 • Само неправилното пране, може да повреди всякаква тъкан. За това силно препоръчваме да се следват инструкциите за пране на етикета.
 • Колко често да импрегнирам облеклото/обувката?
 • Колкото често ги ползваш. Най-лесният тест за това е, като ги намокриш. Ако водата се стича по тях, значи все още имат надежден слой DWR. Ако попива – изчакай да изсъхнат и ги третирай с препарат.
 • Обувките ми пропускат вода в предната част!
 • Да. При ходене, обувката се прегъва там, където се сгъват пръстите. Освен прегъване, тази част понася и цялата тежест на тялото. Това е първото място, където ще протече вода, затова обърни повече внимание при импрегниране. Скъпата и качествена екипировка изисква грижи и поддръжка, точно както автомобилът има нужда от периодична смяна на масло и филтри.

Share